Nervös inför frågor på jobbintervju? Här är våra bästa tips

En arbetsintervju kan ibland kännas som en hinderbana. Det är många knepiga frågor du ska ta dig igenom och komma på väl genomtänkta svar till. Allt medan rekryteraren väntar på dig. En klassisk utmaning är den öppna frågan "berätta lite om dig själv" och en annan är "varför ska vi anställa dig". Hur du bemöter och besvarar dessa frågor på jobbintervjun säger mycket om dig som person. Vi har därför samlat ihop de allra vanligaste frågorna för att hjälpa dig att förbereda dig inför din viktiga frågestund.

Genom att förbereda dig och finjustera din respons kan du ge ett lugnt och säkert intryck och direkt ta kontroll över situationen. Med vår hjälp finns det helt enkelt ingen anledning att vara nervös.

Knepiga frågor på jobbintervjun & våra bra svar

Många frågor på jobbintervjun kan kännas riktigt knepiga att svara på. Vad vill rekryteraren egentligen veta och vad ska du berätta om dig själv. Många frågor är relativt öppna och det finns många möjliga svar.

"Berätta om dig själv" är ett bra exempel på en sådan klurig fråga. När du är nervös och sitter framför rekryteraren kan det vara svårt att veta vad hen vill ha för svar. Ska du berätta hur gammal du är och vilka fritidsintressen du har, eller ska du berätta om dina arbetserfarenheter och om vad du kan bidra med? Den och många liknande kluriga frågor ska vi kika närmare på nu och givetvis ge dig våra bästa svarsförslag.

Berätta om dig själv

"Berätta om dig själv" är en inledande fråga som många fruktar. Den kan nämligen vara svår att svara på. Den är dock till för att bryta isen och låta dig presentera dig själv. Berätta lite om dig själv och dina intressen utan att gå in på allt för mycket detaljer. Genom att nämna dina intressen kan du visa upp din mångsidighet och förmedla dina passioner.

Du kan även berätta om vad du har arbetat med under de senaste åren och varför du nu befinner dig på jobbintervjun. Fokusera på det positiva och berätta vad som har lett dig fram till intervjun.

Hur är du som person

En annan klurig fråga är "hur är du som person". Även det är en öppen fråga som det finns hundratals svarsmöjligheter på. Vår rekommendation är att du håller dig till allt det positiva med dig. Berätta om dina starka sidor och lyft fram dina styrkor.

Förklara hur din personlighet och dina styrkor är lämpade för det arbete du söker. Om du vill berätta att du är en problemlösare eller har lätt för att lära dig nya saker, ge gärna exempel på hur du har löst problem eller lärt dig nya saker tidigare.

Beskriv dina positiva egenskaper

Välj ut två eller tre positiva egenskaper redan innan intervjun som du ska berätta om. Se till att det är egenskaper som har en koppling till det arbete du söker. Om du söker jobb som bildlärare är det en positiv egenskap att vara kreativ, men om du söker jobb som jurist kanske det är bättre att lyfta fram hur ansvarsfull du är. Genom att förbereda dig innan intervjun slipper du svamla och lyfta fram fel positiva egenskaper.

Beskriva dina negativa egenskaper

En av alla vanliga frågor på jobbintervjuer är "beskriv dina negativa egenskaper". Frågan skulle istället kunna vara "beskriv vilka egenskaper du skulle kunna förbättra", för det är nämligen vad frågan egentligen syftar på. Här vill rekryteraren se att du är medveten om dina mindre starka sidor.

Du kan till exempel säga att du lätt tappar fokus om det händer mycket runt omkring dig, men att det är något du är medveten om och aktivt försöker jobba med. Det visar att du är självmedveten och att du vill förbättras.

Vad kan du bidra med i tjänsten/på arbetsplatsen?

En annan vanlig fråga när du söker ett nytt jobb är varför du har sökt just den här tjänsten och vad du kan bidra med. Läs gärna på om vad det stod i jobbannonsen om vad företaget söker och koppla ihop det med vilka kunskaper du har.

Har du arbetat med liknande tjänster tidigare kan du berätta hur du bidrog på den arbetsplatsen. Sedan kan du berätta vad din erfarenhet innebär och vad du kan bidra med på den nya arbetsplatsen. Kom ihåg att det är de erfarenheter och kompetenser just du kan bidra med som gör dig unik.

Varför ska vi anställa dig?

Här har du chansen att berätta om hur motiverad du är att arbeta för företaget. Berätta om vad du kan bidra med och varför just det här företaget är det bästa steget i din karriär. Fokusera på de styrkor som gör att du är bättre än de andra som blir inbjudna till en intervju.

Hur jobbar du under stress?

Det finns både positiva och negativ stress, men under arbetsintervjun bör du fokusera på positiv stress. Beskriv hur du arbetar under positiv stress, till exempel om du förblir lugn och fokuserad eller om du försöker prioritera bland alla arbetsuppgifter som står på tur. Om du har svårt att fokusera även under positiv stress kan du beskriva hur du gör ditt bästa för att organisera, ta korta pauser och fokusera på att hantera stressen på ett konstruktivt sätt.

Har du några frågor till oss?

Det ställs många frågor på en jobbintervju, men den sista brukar alltid vara "har du några frågor till oss?" Här bör du inte bara svara "nej", utan nu är det istället din tur att ställa frågor för att ta reda på om företaget är rätt val för dig. Det gör du enklast genom att läsa på om företaget innan intervjun och förbereda frågor som känns viktiga för dig. Då slipper du få tunghäfta när det väl är din tur att ställa viktiga frågor.

Du kan till exempel fråga om företagskulturen, vilka utmaningar arbetsgruppen står inför, vilka förväntningar arbetsgivaren har på din nya roll, hur den ideala kandidaten ser ut eller om det finns möjlighet till flexibla arbetstider. Det du bör undvika är att verka passiv eller ställa frågor som jobbannonsen svarade på.

Så hanterar du frågor på jobbintervjun

Äntligen är det dags för stora dagen - jobbintervjun! Många frågor kan kännas knepiga, vilket gör dig nervös, men med vår hjälp blir det enklare att komma på svar som framställer dig som både positiv och självsäker på arbetsintervjun.

Från de ökända frågorna som "Berätta om dig själv" till att beskriva dina starka och svaga sidor - vi har svar för alla knepiga situationer. Läs på om företaget innan intervjun och svara kort och koncist med fokus på dina positiva egenskaper och din kompetens. Då kommer alla frågor på jobbintervjun att kännas enkla att svara på.